

Ministry Of Education
AL -Tamayouz Model School
2023 -2024

Private Education

Department of English

# First Period Grade seven

**READING COMPREHENSION QUIZ** 

2023-2024

### 1-Read the following passage carefully, then answer the questions below:

There is nothing like travelling and seeing a new place for the first time or returning to a favourite one. People of all ages go to foreign places for different reasons – mainly, for work, meeting family, and leisure. Whether by plane, train, ship or by car, travelling is generally a pleasurable experience.

Travelling is an opportunity to relax and abstract from everyday busy life. <u>It</u> might help you feel better, both physically and psychologically. Travelling helps you learn about yourself. It helps develop a new set of skills that you didn't think you had within you. You will also have the chance to try different kinds of food and to create a lifetime memories.

### a) Choose the correct answer from a, b, c and d:

- 1-Which of the following would be the best title of the passage?
  - a- Travelling by Plane
  - b- Meeting Families
  - c- Benefits of Travelling
  - d- Challenging Situations
- 2- The underlined word 'It' in the  $2^{nd}$  paragraph refers to:
  - a-life
  - b- travelling
  - c-opportunity
  - d-vacation

# b) Answer the following questions:

- 1-What do you learn when you travel?
- 2-How does travelling improve your health?



### **2-Read the following passage carefully, then answer the questions below:**

Everyone has a favourite hobby. Some people like drawing and painting and others like collecting stamps. My favourite hobby is gardening. For me, the garden is an important part of the house. It is a place that gives relaxation to the mind and soul. Besides, gardening is an interesting and **productive** hobby.

Designing a garden can be challenging and it is often difficult to know where to start. Depending on what is planted in the garden, a vegetable garden is a source of home grown fresh vegetables. The same apply to a fruit or herbal garden. Regardless of age, gardening is an excellent way to reduce stress, boost your mood, increase exercise and improve the environment.

### a) Choose the correct answer from a, b, c and d:

- 1-Which of the following would be the best title of the passage?
  - a- Colourful Flowers
  - b- Healthy Mind
  - c- A Useful Hobby
  - d- Saving the Environment
- 2- What does the underlined word 'productive' in the 1<sup>st</sup> paragraph mean?
  - a- free
  - b- useful
  - c- favourite
  - d- colourful

## b) Answer the following questions:

- 1- What is the importance of a house garden?
- 2-why is it healthy to practise gardening?



# The Answers

### 1-Read the following passage carefully, then answer the questions below:

# a) Choose the correct answer from a, b, c and d:

1-Which of the following would be the best title of the passage?

### c- Benefits of Travelling

2- The underlined word 'It' in the  $2^{nd}$  paragraph refers to:

b- travelling

### b) Answer the following questions:

1-What do you learn when you travel?

A set of new skills that we didn't have.

2-How does travelling improve your health?

By relaxing and abstracting from everyday busy life.



### 2-Read the following passage carefully, then answer the questions below:

### a) Choose the correct answer from a, b, c and d:

1-Which of the following would be the best title of the passage?

### c- A Useful Hobby

2- What does the underlined word 'productive' in the 1st paragraph mean?

b- useful

### b) Answer the following questions:

1- What is the importance of a house garden?

It is a place for relaxation to the mind and soul.

2-why is it healthy to practise gardening?

It reduces stress and increases exercise.







